Digitale meter vanaf 01/07

1
juli
2019

Fluvius is gestart met de uitrol van de digitale energiemeter. Deze elektronische meter zal uw huidige elektriciteits- en gasmeter vervangen. Maar wat verandert er nu precies? 

Met een digitale meter je een beter zicht op je dagelijkse verbruik. Het wordt makkelijker om energieslokoppen te identificeren en dus te besparen. Deze meter kan zelfstandig gegevens verzenden en ontvangen, natuurlijk volledig versleuteld en beschermd. Daardoor worden bv. meterstanden automatisch doorgegeven.

Vanaf juli '19 krijgen bouwers, verbouwers, eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter of een defecte energiemeter een digitale meter. De installatie is gratis, tenzij je deze zelf aanvraagt. Volgens Fluvius zal het ongeveer 15 jaar duren om alle huishoudens in Vlaanderen een digitale meter te bezorgen. 

Eigenaars van zonnepanelen zullen merken dat de digitale meter niet fysiek terugdraait, maar virtueel. Men kan er voor kiezen om niet langer het prosumententarief te betalen (zoals vroeger het geval was), maar enkel nog de netkosten op basis van de werkelijke afname. Op langere termijn wordt dit de nieuwe regeling voor iedereen. Vanaf 2021 vervalt de keuze voor het prosumententarief. Eigenaars van zonnepanelen die vóór 2021 voor het prosumententarief kiezen, vallen nog hoogstens 15 jaar onder dit systeem. Daarna schakelt iedereen over op het nieuwe systeem.

Voor klanten met een digitale budgetmeter kan alles vanaf nu online beheerd worden. Wie dat wil kan voor een oplaadbeurt nog steeds bij het OCMW of in de kantoren van Fluvius terecht.

 

Op www.digitalemeter.be vind je een antwoord op al je vragen over de digitale energiemeter.